Logo Infraroodexpert

Verwarmen op gas of infraroodverwarming? Ontdek alle verschillen!

Nieuwe verwarming kiezen? Overweldigd door opties? Begrijpelijk. Gas of infrarood? Wij helpen. Bekijk alle elementen en beslis zelf welke optie het beste past.
Kiezen tussen verwarmen op gas of infrarood?

De installatie

Het eerste aspect van je nieuwe verwarming is natuurlijk de installatie. Bij gasverwarming brengt dat een hele hoop werk met zich mee. Er moeten leidingen gelegd worden en dat vergt heel wat kap- en breekwerk. Voor infraroodverwarming moet je enkel een vrij stopcontact hebben en hem even laten ophangen tegen de muur.

De aankoopprijs

De aankoop van een infraroodpaneel is doorgaans duurder dan die van een gasradiator. Maar de totale kosten van een verwarming stopt natuurlijk niet aankoopprijs. Omdat de installatie van gasverwarming veel arbeidsintensiever is, ben je nagenoeg altijd goedkoper af met een infraroodpaneel.

De elektriciteitsfactuur

Gas is nog steeds goedkoper dan elektriciteit. Gemiddeld gezien is infraroodverwarming dus duurder dan verwarming op gas*. Toch is het verschil kleiner dan je denkt. Infraroodverwarming verwarmt namelijk gericht. Dit wil zeggen dat het de voorwerpen in de ruimte verwarmt in plaats van de lucht in de ruimte. Daardoor is het superefficiënt. Er gaat nagenoeg geen warmte verloren. Als je de goedkopere installatiekosten in rekening brengt is het begrijpelijk dat tegenwoordig zoveel mensen kiezen voor infraroodpanelen.*Tip: wanneer je zonnepanelen hebt, is infraroodverwarming wel een stuk goedkoper dan gasverwarming.

De gezondheid en het milieu

Bij gasverwarming ontstaan er lucht en warmtestromen. Dit zorgt dat fijn stof en huisstof makkelijker worden verspreid. Infraroodpanelen verwarmen echter de ruimte niet, maar objecten in die ruimte. De warmtestroom is veel kleiner en de verspreiding van stof wordt dus tot een minimum gereduceerd.Daarbovenop is gas nog steeds een fossiele brandstof. Infraroodpanelen kan je aandrijven met groene stroom en dan is het eindresultaat een pak milieuvriendelijker dan gas. De europese wetgeving rond gasverwarming zal ook enkel verstrengen. De kosten die dat met zich meebrengt zijn niet te overzien.

Het design

Gasverwarming moet gas doen circuleren. Ze moeten uit metaal vervaardigd worden omdat er anders te veel veiligheidsrisico’s zouden zijn. Daardoor is hun design erg beperkt en zijn ze vaak erg bombastisch.

Infraroodpanelen daarentegen kunnen vervaardigd worden uit heel wat soorten materiaal, waaronder glas, aluminium, spiegel. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Je kan ze zelfs laten bedrukken met foto’s en prints. Qua design kan dus alles en ze zijn makkelijk te integreren in elk interieur.

Het eindoordeel

Welke verwarming de beste keuze is hangt altijd af van de ruimte en de woning. Maar infraroodverwarming is vaak een heel goede optie. Het beste is nog steeds om het na te gaan bij een expert. Bij infraroodexpert helpen we u graag verder.

Benieuwd naar wat voor jou de beste keuze is?

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.