Opendeur weekenden met beursacties:
17 + 18 februari & 24 + 25 februari

Logo Infraroodexpert

Infraroodverwarming als alternatief voor vloerverwarming

Ga je verbouwen en ben je op zoek naar een nieuwe verwarmingsinstallatie? Verbouwingen zijn het ideale moment om je verwarming aan te passen naar een model dat moeiteloos verdwijnt in je nieuwe interieur. Om jouw keuze te vergemakkelijken, vergelijken we infrarood- en vloerverwarming.

infraroodverwarming alternatief vloerverwarming

Hoe werken vloer- en infraroodverwarming?

Vloerverwarming gaat zowel de vloer als de lucht verwarmen. Er lopen waterleidingen onder je vloerafwerking waardoor warm water loopt. Je kan het systeem vergelijken met een grote platgestreken radiator. Als je met je blote voeten op een verwarmde vloer loopt, geeft dit een aangenaam gevoel. Omdat deze verwarmingsmethode ook de lucht warmt, kan het bij tijdelijke warme temperaturen ook drukkend voelen. Vloerverwarming schakel je niet zomaar aan en uit omdat het een lange opstart- en afkoeltijd heeft.

Het principe achter infraroodverwarming kan je vergelijken met de zon. Oppervlakten, objecten en personen worden opgewarmd en niet de lucht. Hierdoor krijg je bij een lagere luchttemperatuur toch hetzelfde comfort.

Welk type verwarming is zuiniger?

Om een correcte vergelijking te kunnen maken tussen het verbruik van infraroodpanelen en vloerverwarming, kijk je best naar de energiebron van vloerverwarming. Wordt dit type verwarming elektrisch aangestuurd of door een mazout- of gasketel, dan is infraroodverwarming zuiniger. Stuur je vloerverwarming aan met een warmtepomp, lucht-water, dan ligt het verbruik veel dichter bij elkaar.

Het aan- en uitschakelen van infrarood- en vloerverwarming

Waar je ook rekening mee moet houden is het gebruik van je verwarmingssysteem. Vloerverwarming kan je namelijk niet snel aan- en uitschakelen. Het water in de leidingen moet eerst volledig opgewarmd zijn voor je de warmte voelt en dit duurt uren. 

Net zoals de opwarming lang duurt, hebben de leidingen ook enige tijd nodig om opnieuw af te koelen. Daarom schakel je vloerverwarming best niet uit als je een dagje weg bent. In de zomer zet je natuurlijk wel de verwarming uit. Infraroodpanelen worden snel warm, afhankelijk van het type paneel heb je binnen enkele minuten tot vijftien minuten lekker warm. De panelen geven tien tot dertig minuten nog warmte af. Je verbruik is bij afwezigheid dus nul.

Een vergelijking van de installatie en het kostenplaatje

Bij vloerverwarming komen heel wat ingrijpende veranderingen kijken: de vloer moet dikker geïsoleerd en gechapt worden, waterleidingen worden in de chape gestoken waarna de vloer wordt afgewerkt. Verbouw jij je volledige woning? Dan zijn die extra werken niet zo ingrijpend en heb je gelijk een onzichtbare en plaatsbesparende verwarming. Sta je echter niet te springen voor grote verbouwingen en bijhorend kostenplaatje? Dan is infraroodverwarming een goede optie. Om een infraroodpaneel op te hangen, heeft de installateur enkel elektriciteit en enkele schroeven nodig. In enkele uren is jouw verwarming klaar voor gebruik.

Een warm en esthetisch interieur

Verwarmingssystemen zoals radiatoren en airco’s nemen veel plek in en zijn bovendien niet zo esthetisch. Zeker indien de installatie aan de muur hangt, is het moeilijk te verbergen. Vloerverwarming en infraroodverwarming bieden een goede oplossing en zijn beiden mooi weg te werken. Vloerverwarming wordt verwerkt onder de vloerafwerking waardoor er niets zichtbaar is. Infraroodpanelen hebben veel designopties. Zo kan je deze volledig integreren in het interieur in de vorm van spiegels, krijtborden of verlichting. Maar je kan ook gaan voor infraroodverwarming als eyecatcher door het paneel te laten bedrukken met een kunstwerk of foto.

Bekijk de verschillende designopties in onze showroom in Willebroek en Aalter. Zo kan jij een goede keuze maken.

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.