Logo Infraroodexpert

6 pluspunten van infraroodverwarming, vergeleken met je pelletkachel

Meer en meer particulieren en bedrijven investeren in een alternatieve verwarmingsmethode om te besparen op de gasrekening. De vraag naar warmtepompen en infraroodverwarming steeg tijdens de energiecrisis aanzienlijk, net zoals de vraag naar minder milieuvriendelijke haarden en pelletkachels. Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming, die pelletkachels niet hebben?

6 pluspunten van infraroodverwarming.

1. Lagere installatiekost

De infraroodpanelen zijn makkelijk aan de muur of het plafond te monteren. Op één dag is de klus geklaard, zonder breekwerken. Pelletkachels daarentegen hebben een schoorsteen of ventilatiesysteem nodig voor de rookgasafvoer. Bovendien moeten de pellets regelmatig bijgevuld worden.

2. Geen onderhoud

De panelen bevatten geen bewegende delen, dus geen slijtage of geluid. Er zijn geen operationele kosten voor onderhoud. Een kachel moet echter periodiek schoongemaakt worden.

3. Te combineren met zonnepanelen

Infraroodverwarming kan functioneren op gratis elektriciteit van zonnepanelen, geen andere energie nodig. Dat is niet zo bij pelletkachels.

4. Snellere opwarmtijd

In een kamer met infraroodverwarming voel je vrij snel de comfortabele warmte. Ook dat geeft dus een kleinere kost om de ruimte op temperatuur te krijgen. Stralingswarmte biedt een directe en comfortabele warmte, vergelijkbaar met de warmte van de zon. De warmte wordt langer vastgehouden en je ervaart een aangenaam gevoel zelfs bij een lagere temperatuur waardoor je je thermostaat gerust een paar graden lager kan zetten. Bij een pelletkachel duurt het echter enige tijd voor de ruimte is opgewarmd.

5. Milieuvriendelijker

Pelletkachels zijn met 60 gram uitstoot fijn stof per gigajoule al duurzamer dan een oude houtkachel of haard (800 gram uitstoot) maar de impact op de luchtkwaliteit blijft hoog. Bij de fabricage van pellets komt ook CO₂ vrij en het kappen van bomen voor pellets heeft negatieve effecten op het ecosysteem.

Infraroodverwarming langs de andere kant veroorzaakt geen fijn stof of CO₂-uitstoot. Die is niet aangesloten op een cv-ketel waardoor geen fossiele brandstoffen verbrand worden. Infraroodverwarming wordt bovendien vaak gecombineerd met groene elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen.

6. Stijlvol passend in elk interieur

Een pelletkachel past niet in elke woning of appartement, infraroodpanelen wel. Een infraroodpaneel is verkrijgbaar in verschillende formaten en modellen. Zelfs als verlichting, spiegel of eyecatcher met foto.

Meer weten? Kom gerust langs in onze showroom, onze experten staan je graag te woord. Contacteer ons.

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.