Logo Infraroodexpert

5 vooroordelen ontkrachten

De vermeende nadelen van infraroodverwarming, zoals schadelijkheid en energieverspilling, worden vaak genoemd. Onze klanten weten echter beter. Ontdek hoe comfortabel en gezond deze verwarming is, terwijl we 5 misvattingen ontkrachten en feiten presenteren.
Ontdek hoe comfortabel en gezond deze verwarming is, terwijl we 5 vooroordelen ontkrachten en feiten presenteren.

1. De straling van de infraroodverwarming is schadelijk voor je gezondheid en huid

Is infraroodverwarming schadelijk voor de gezondheid? Dat is een veel voorkomende vraag bij onze klanten. Hier kunnen wij meteen kort en krachtig ‘Nee’ op antwoorden. Infraroodwarmte wordt als zeer aangenaam ervaren en is niet schadelijk voor planten, dieren en mensen. Een ander woord voor infraroodstraling is eenvoudigweg warmtestraling. Deze straling wordt ook door de zon uitgestoten en is een vorm van licht dat niet zichtbaar is voor het menselijke oog. We kunnen de straling wel voelen, maar niet zien.

Het bekendste voorbeeld van infraroodstraling is dus de zon, maar dit wordt nagebootst door infraroodverwarming. Het is een heel aangename manier van verwarmen die het gevoel geeft van zonnestraling, maar dan binnenshuis. Infraroodstralen zijn vergelijkbaar met de warmtestralen van de zon met één belangrijk verschil: bij een infraroodpaneel worden alleen de gezonde infraroodstralen, zonder schadelijke uv-stralen vrijgegeven.

Bij infraroodverwarming zal je huid geen schade oplopen. De infrarood c-straling dringt slechts 0,3 millimeter diep in de huid. Als je weet dat uv-stralen tot zo’n 5 millimeter diepte doordringen in de huid, begrijp je dat er een groot verschil is in de impact die uv en infrarood hebben op je lichaam.

Infrarood straling is niet enkel ongevaarlijk voor je huid, het is zelfs heilzaam voor je lichaam. Door de verwarmende infraroodstralen zetten de bloedvaten uit en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Dit biedt verlichting bij bijvoorbeeld gespannen spieren.

2. Je krijgt hoofdpijn van infraroodverwarming

Dit gerucht horen we geregeld. Wij kunnen je verzekeren dat je geen hoofdpijn krijgt van infraroodverwarming. Heb je al eens hoofdpijn gekregen in een warme ruimte? Dit komt doordat de lucht in de kamer te droog is. Dit effect treedt op bij convectieverwarming, waarbij de warme lucht circuleert in de kamer.

Bacteriën en stofdeeltjes zweven door de lucht. Doordat bij convectieverwarming de warme lucht in de kamer circuleert, kan dit bij mensen met allergieën hoofdpijn veroorzaken. Komt dit jou bekend voor? Dan is het hoog tijd om je verwarmingssysteem te vervangen door infraroodpanelen.

Verwarmen met infrarood gaat deze bovengenoemde effecten juist tegen. In tegenstelling tot convectieverwarming circuleert de lucht niet in de kamer en blijft deze schoon. Er blijft voldoende zuurstof in de ruimte om hoofdpijn te voorkomen.

3. Infrarood is kankerverwekkend

Opnieuw een fabel die we meteen moeten doorprikken. Nee, infraroodverwarming is een onschadelijke manier om je lichaam en de kamers in je woning te verwarmen. Infraroodverwarming mag immers niet verward worden met andere stralen die warmte genereren: uv-stralen bijvoorbeeld, of röntgenstralen. In tegenstelling tot deze stralen zijn infraroodstralen niet schadelijk voor je lichaam.

4. Infrarood vermindert de luchtkwaliteit in de kamer

Een goede luchtkwaliteit in huis is erg belangrijk voor je gezondheid. De luchtvochtigheid en de aanwezigheid van stof en huismijt bepalen de kwaliteit van de lucht. Anders dan bij conventionele verwarming, waarbij de lucht wordt verwarmd door middel van convectie, verwarmt infrarood verwarming objecten zoals muren, meubels, objecten en personen. Hierdoor is er geen onnodige stofverplaatsing, wat een zeer positief effect heeft op de luchtwegen. Je gaat veel minder last hebben van een droge keel of hoofdpijn. Infraroodverwarming draagt positief bij tot een evenwichtige temperatuur- en vochtbalans in de kamer en zorgt op die manier voor een comfortabeler leefklimaat.

5. Infraroodpanelen zijn energie verslinders

Elektrische verwarming wordt vaak bestempeld als duur in aanschaf en verbruik. Dit is niet geheel terecht, want infraroodpanelen bieden juist heel wat mogelijkheden om je woning efficiënter en ecologischer te verwarmen.Besparen op energie wordt steeds belangrijker. Zowel voor je portemonnee als voor het klimaat. Infraroodverwarming is uitermate geschikt om je energieverbruik te verminderen. In verhouding tot een centrale verwarming levert infraroodverwarming een veel hogere warmteprestatie. Aangezien niet de lucht, maar de massa verwarmd wordt, bespaar je energie ten opzichte van traditionele verwarming.Dankzij infraroodverwarming heb je de mogelijkheid om snel een ruimte te verwarmen en verbruik je dus enkel energie gedurende de periode dat je in de kamer aanwezig bent. Dankzij timers en slimme thermostaten die je eenvoudig aansluit op je infrarood installatie kan je jouw verbruikskosten nog verlagen. Je verwarmt zo enkel waar en wanneer het nodig is.Beschik je over grote, open ruimtes in je woning? Dan kan je ook een enkel specifieke hoek in een kamer verwarmen, waar bijvoorbeeld je bureau staat. Op die manier bespaar je eveneens energie.

Nu al die vooroordelen de wereld uit zijn, is er dan nog echt een reden om niet te verwarmen met infrarood? Zoja, dan horen we het graag. Zoniet, neem dan snel contact op voor een voorstel op maat!

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.