5 vooroordelen ontkrachten
1. De straling van de infraroodverwarming is schadelijk voor je gezondheid en huid
Is infraroodverwarming schadelijk voor de gezondheid? Dat is een veel voorkomende vraag bij onze klanten. Hier kunnen wij meteen kort en krachtig ‘Nee’ op antwoorden en het feit ontkrachten. Infraroodwarmte wordt als zeer aangenaam ervaren en is niet schadelijk voor planten, dieren en mensen. Een ander woord voor infraroodstraling is eenvoudigweg warmtestraling. Deze straling wordt ook door de zon uitgestoten en is een vorm van licht dat niet zichtbaar is voor het menselijke oog. We kunnen de straling wel voelen, maar niet zien.
Het bekendste voorbeeld van infraroodstraling is dus de zon, maar dit wordt nagebootst door infraroodverwarming. Het is een heel aangename manier van verwarmen die het gevoel geeft van zonnestraling, maar dan binnenshuis. Infraroodstralen zijn vergelijkbaar met de warmtestralen van de zon met één belangrijk verschil: bij een infraroodpaneel worden alleen de gezonde infraroodstralen, zonder schadelijke uv-stralen vrijgegeven.
Bij infraroodverwarming zal je huid geen schade oplopen. De infrarood c-straling dringt slechts 0,3 millimeter diep in de huid. Als je weet dat uv-stralen tot zo’n 5 millimeter diepte doordringen in de huid, begrijp je dat er een groot verschil is in de impact die uv en infrarood hebben op je lichaam.
Infrarood straling is niet enkel ongevaarlijk voor je huid, het is zelfs heilzaam voor je lichaam. Door de verwarmende infraroodstralen zetten de bloedvaten uit en wordt de bloedcirculatie verbeterd. Dit biedt verlichting bij bijvoorbeeld gespannen spieren.
2. Je krijgt hoofdpijn van infraroodverwarming
Dit gerucht horen we geregeld. Wij kunnen je verzekeren dat je geen hoofdpijn krijgt van infraroodverwarming. Deze fabel kunnen we hierbij ontkrachten. Heb je al eens hoofdpijn gekregen in een warme ruimte? Dit komt doordat de lucht in de kamer te droog is. Dit effect treedt op bij convectieverwarming, waarbij de warme lucht circuleert in de kamer.
Bacteriën en stofdeeltjes zweven door de lucht. Doordat bij convectieverwarming de warme lucht in de kamer circuleert, kan dit bij mensen met allergieën hoofdpijn veroorzaken. Komt dit jou bekend voor? Dan is het hoog tijd om je verwarmingssysteem te vervangen door infraroodpanelen.
Verwarmen met infrarood gaat deze bovengenoemde effecten juist tegen. In tegenstelling tot convectieverwarming circuleert de lucht niet in de kamer en blijft deze schoon. Er blijft voldoende zuurstof in de ruimte om hoofdpijn te voorkomen.
3. Infrarood is kankerverwekkend
Opnieuw een fabel die we meteen moeten ontkrachten. Nee, infraroodverwarming is een onschadelijke manier om je lichaam en de kamers in je woning te verwarmen. Infraroodverwarming mag immers niet verward worden met andere stralen die warmte genereren: uv-stralen bijvoorbeeld, of röntgenstralen. In tegenstelling tot deze stralen zijn infraroodstralen niet schadelijk voor je lichaam.
4. Infrarood vermindert de luchtkwaliteit in de kamer
5. Infraroodpanelen zijn energie verslinders
Elektrische verwarming wordt vaak bestempeld als duur in aanschaf en verbruik. Dit is niet geheel terecht, want infraroodpanelen bieden juist heel wat mogelijkheden om je woning efficiënter en ecologischer te verwarmen.
Besparen op energie wordt steeds belangrijker. Zowel voor je portemonnee als voor het klimaat. Infraroodverwarming is uitermate geschikt om je energieverbruik te verminderen. In verhouding tot een centrale verwarming levert infraroodverwarming een veel hogere warmteprestatie. Aangezien niet de lucht, maar de massa verwarmd wordt, bespaar je energie ten opzichte van traditionele verwarming.
Dankzij infraroodverwarming heb je de mogelijkheid om snel een ruimte te verwarmen en verbruik je dus enkel energie gedurende de periode dat je in de kamer aanwezig bent. Dankzij timers en slimme thermostaten die je eenvoudig aansluit op je infrarood installatie kan je jouw verbruikskosten nog verlagen. Je verwarmt zo enkel waar en wanneer het nodig is.
Beschik je over grote, open ruimtes in je woning? Dan kan je ook een enkel specifieke hoek in een kamer verwarmen, waar bijvoorbeeld je bureau staat. Op die manier bespaar je eveneens energie.