Logo Infraroodexpert

Heb je zonnepanelen, maar nog geen thuisbatterij? Ontdek de voordelen en mogelijkheden van een eigen energieopslag voor jouw woning.

Hoe te besparen zonder terugdraaiende teller? Thuisbatterij gedeeltelijke compensatie? Ontdek thuisbatterijvoordelen voor energiebesparing bij verdwijnen terugdraaiende teller.
Zonnepanelen, maar nog geen thuisbatterij?

Maak gebruik van je eigen energieopslag en bespaar

Je hebt (misschien vrij recent) geïnvesteerd in zonnepanelen. Een serieuze kost, dus is het logisch dat je zoveel mogelijk van de opbrengsten zelf wilt benutten. Een thuisbatterij geeft je die mogelijkheid.

Het zelfverbruik (het gedeelte van je zonne-energie dat je zelf consumeert) van de gemiddelde Vlaming wordt geschat op 30%. Dat betekent dat je meer dan de helft in het elektriciteitsnet injecteert. Die energie ben je “kwijt” en dat is zonde want zo moet je ‘s avonds of ‘s nachts zelf beroep doen op het net omdat je zonnepanelen niets produceren. Laat dat nu net het moment zijn dat velen hun wasmachines, droogkasten en vaatwassers laten draaien.

Met een thuisbatterij slaag je de geproduceerde zonne-energie op en benut je ze wanneer jij het wilt. Zo kan je periodes met een hoog energieverbruik maar een lage energieproductie overbruggen. Een thuisbatterij kan je zelfverbruik verhogen van 30% naar 50% of zelfs 80%! Hoeveel winst jij uit de installatie van een thuisbatterij haalt, is echter afhankelijk van je verbruiksprofiel, de grootte van je zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van je batterij.

De voordelen van een digitale meter

Zodra Fluvius een digitale meter bij je thuis heeft geïnstalleerd, verlies je de voordelen van de terugdraaiende teller met prosumententarief. Naar schatting zouden alle huishoudens met zonnepanelen in Vlaanderen tegen 2029 zo’n digitale meter moeten hebben.Zeg vaarwel tegen de terugdraaiende teller, maar verwelkom de premie voor je thuisbatterij! Zodra er een digitale meter is geïnstalleerd bij jouw thuis kom je namelijk in aanmerking voor een subsidie voor je thuisbatterij.Wat houdt deze subsidie in? In 2021 geldt voor batterijen tot 6 kWh een premie van 300€ per kWh bruikbare capaciteit. Daar komt nog eens 250€/kWh bij voor een capaciteit tussen 6 en 9 kWh. Voor batterijen boven 9kWh geldt een subsidieplafond van 2550€. Het maximale bedrag waarop je aanspraak kan maken, is vastgelegd op 2550€ per aansluitingspunt en bedraagt maximum 40% van de totale kost van de investering.Nog voordelen van de digitale meter? Een bijkomende tegemoetkoming voor het verdwijnen van de terugdraaiende teller is het injectietarief. Hiermee wordt je energiefactuur in vermindering gebracht met de waarde van de energie die je zelf in het net injecteert. Dit bedrag per kWh zal echter altijd lager liggen dan wat je zelf betaalt voor de energie die je aan het net onttrekt. Het is dus eerder een verzachtende maatregel, maar geen echte compensatie.

Hoeveel kan ik met een thuisbatterij besparen?

De installatie van een thuisbatterij zal je helpen om geld te besparen. Enkele honderden euro’s zelfs.Een voorbeeld. Met een jaarverbruik van 4000kWh en een batterij van 5,8 kWh stijgt je zelfverbruik van 30% naar 60%. Dit levert een besparing op van €700 ten opzichte van €430 bij een installatie zonder thuisbatterij. Investeren in een thuisbatterij zorgt dus wel degelijk voor een lagere energiefactuur. Infraroodexpert helpt je graag bij het berekenen van de potentiële winst voor jouw huishouden.

De mogelijkheden van onze thuisbatterijen

Wat is er tegenwoordig mogelijk met een thuisbatterij en hoe past deze in je bestaande energie opstelling? De thuisbatterijen van infraroodexpert bieden veel opties, al hangt veel af van de versie die je kiest. Contacteer ons dus gerust voor meer informatie bij het uitkiezen van het geschikte model voor jouw woning.Snelle laadtijden. Onze batterijen staan bekend om hun betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, maar zeker ook hun snelheid. Sommige modellen kan je volledig opladen op 1 uur tijd!Haal je stroom waar en wanneer hij het goedkoopst is. Je zal natuurlijk in de eerste plaats je batterijen opladen met de elektriciteit van je zonnepanelen. Maar het kan ook interessant zijn om stroom van het net te halen wanneer deze aan een gunstig tarief wordt aangeboden.
Een voorbeeld. In de winter zijn er lange periodes dat je zonnepanelen weinig produceren. Als je ‘s avonds de energie van je thuisbatterij begint te gebruiken, kan deze gedurende de nacht worden bijgevuld met goedkope stroom van het net. Zo kan je de eerste (donkere) uren van de dag doorkomen met je gunstig aangekochte elektriciteit.Je batterij als noodgenerator gebruiken. Naast de financiële voordelen van een thuisbatterij kan ze ook zorgen voor de continuïteit van je stroomvoorziening. Sommige modellen zijn namelijk uitgerust met een EPS (emergency power supply) schakelaar waarbij je snel kan overschakelen op je thuisbatterij in geval van een stroomstoring of onderbreking.Bij infraroodexpert houden we van makkelijke en snelle installaties, zowel voor onze infraroodpanelen als voor onze thuisbatterijen. Deze batterijen zijn dan ook zonder grote breekwerken te monteren op je vloer of muur en vaak duurt een plaatsing niet langer dan 1 uur. Bovendien kan je ze zowel binnen als buiten installeren.De meeste modellen maken ook gebruik van een intuïtief Plug & Play systeem waardoor je ze eenvoudig aansluit op je bestaande energieopstelling en meteen kan beginnen op te laden.Check snel je energieverbruik. Dankzij een handige applicatie krijg je een duidelijk overzicht van de status van je batterij op je smartphone of tablet. Je vindt hier informatie over je huidige laadstatus, je oplaadhistoriek en je kan met enkele klikken je verbruikslimieten aanpassen. Zo zorg je dat je steeds voldoende stroom hebt voor je essentiële activiteiten.

Wil je meer weten over de voordelen van een thuisbatterij voor jouw woning? Contacteer ons en wij geven je graag advies, op maat van je huishouden en budget.

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.