Dit kan je besparen door over te schakelen op infrarood
Aanschaf- en onderhoudskosten
Zuinig, zuiniger, zuinigst
Als tijdens de winter de zon schijnt kan je het aangenaam warm krijgen terwijl de omgevingstemperatuur helemaal niet zo hoog ligt. Hetzelfde geldt bij infraroodverwarming. In tegenstelling tot een klassieke verwarming, verwarmt infrarood niet de lucht in de ruimte, maar de voorwerpen en personen. Zo krijg je het sneller warm zonder de temperatuur in de ruimte de hoogte in te jagen. Dezelfde warmte met minder verbruik.
Nog straffer wordt het indien je een slimme thermostaat aan je verwarmingsinstallatie koppelt. Zo hoeft je paneel niet meer heel de tijd aan te staan en kan je je verbruik zelfs halveren. Maar de zuinigste energie is natuurlijk diegene die je zelf produceert. Heb je zonnepanelen op je dak, dan kan je de energiekringloop sluiten en je panelen voeden met zelf opgewekte stroom. Zo gaat je verwarmingskost van laag naar onbestaand.
Hoeveel kost infrarood dan juist?
Een exact percentage plakken op de energiebesparing die infrarood kan opleveren is moeilijk, maar gemiddeld wordt aangenomen dat je tot 40% kan besparen door over te schakelen op infraroodpanelen. Op vlak van verbruik kan je een standaard infraroodpaneel van 60cmx60cm vergelijken met een koffiezetapparaat. Dat komt neer op een paar cent per uur.
Geen koffiedrinker? Dan doen we het anders. Het verbruik per uur van een wasmachine komt doorgaans overeen met dat van vier(!) infraroodpanelen. Ben je dus op zoek naar manieren om te besparen op energie, dan helpen infraroodpanelen je al een eind verder.