Logo Infraroodexpert

Principe van infraroodverwarming

Frederick William Herschel geboren in Duitsland op 1738, was een bekend musicus en astronoom. In 1757 emigreerde hij naar Engeland. Samen met zijn zuster bouwden zij telescopen om de hemel in kaart te brengen. Hun werk resulteerde in verschillende catalogi van dubbele sterren en nebula’s. Herschels is waarschijnlijk het meest bekend geworden met zijn ontdekking van de planeet Uranus in 1781. Dit was de eerste nieuw gevonden planeet sinds de oudheid. In het jaar 1800 deed Herschel een andere erg belangrijke ontdekking. Hij vroeg zich af hoeveel warmte er door verschillende gekleurde lichtfilters kwam die hij gebruikte om de zon te observeren en het viel hem op dat verschillende kleuren verschillenden hoeveelheden warmte door lieten. Na deze ontdekking heeft hij een test bedacht. Herschel leidde het zonlicht door een Prisma, dit zet het licht om in een spectrum, ( regenboog effect die gevormd word als licht word opgesplitst in de kleuren waar het uit bestaat). In dit spectrum kon hij van elke kleur de temperatuur meten. Hij gebruikte hiervoor drie thermometers die hij zwart had gemaakt om de warmte beter te kunnen opnemen. Twee hiervan zette hij buiten het spectrum ter controle. En één gebruikte hij om de temperatuur van alle kleuren te meten. Hij heeft gemerkt dat het Zwarte ( Onzichtbare)deel van deze regenboog de hoogste temperatuur vormde. Herschel voerde nog een aantal experimenten uit met wat hij “calorische stralen“ noemde en die blijkbaar voorbij het rode deel van het zonnespectrum bestonden.

Hij ontdekte dat ze net als zichtbaar licht worden gereflecteerd, geabsorbeerd en doorgelaten. Herschel had dus een vorm van licht ( straling) ontdekt voorbij het rood licht. Deze calorische stralen staan vandaag de dag beter bekend als infrarode straling ( Infra betekend Onder ) Herschels experiment was niet alleen belangrijk omdat het tot de ontdekking van infrarood leidde, maar ook omdat het de eerste keer was dat iemand op de een of andere manier had aangetoond dat er vormen van licht zijn die we niet met onze ogen kunnen zien. Herschels originele prisma en spiegel zijn te zien in het nationale museum of Science and Industry in Londen. Vandaag de dag heeft infrarood technologie vele interessante en nuttige toepassingen waaronder infrarood verwarming. Medische infrarood, infraroodcamera’s, industrieel gebruik, infrarood satellieten, Infrarood verwarming,etc.

Kunnen wij je helpen?

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.