Strengere verwarmingsregels in 2025: infrarood of condensatieketel op gas?

Ben jij op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem voor je woning? Dan hou je best rekening met de verstrengde regelgeving in Vlaanderen rond gasketels. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven. Kies je voor een efficiënte condensatieketel op gas of een toekomstbestendige infraroodverwarming? In deze blog zetten we beide systemen naast elkaar, zodat jij een slimme keuze kan maken.

strengere verwarmingsregels in 2025: infrarood of condensatieketel op gas?

Strengere regels voor verwarmingsinstallaties in 2025

Er zijn nieuwe beperkingen op de installatie van gasketels vanwege de Vlaamse doelstellingen om fossiele brandstoffen uit te faseren. Vanaf 2025 is het bijvoorbeeld verboden om nieuwe aardgasaansluitingen te plaatsen bij nieuwbouwprojecten. Zoek jij een energiezuinige en duurzame verwarmingsoplossing, maar twijfel je nog tussen een condensatieketel op gas of infraroodverwarming? Wij zetten het voor jou op een rijtje!

Wat is een condensatieketel op gas?

Een condensatieketel is een type gasketel dat warmte recupereert uit de rookgassen die normaal verloren gaan bij traditionele ketels. Hierdoor werkt het efficiënter en met minder uitstoot. Een condensatieketel gebruikt fossiele brandstoffen zoals aardgas en is dus nog steeds afhankelijk van een niet-hernieuwbare energiebron.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming werkt heel anders dan traditionele systemen. Het verwarmt objecten, muren en mensen in plaats van de lucht. Dit creëert een aangename en gelijkmatige warmte zonder luchtcirculatie. Bij infraroodverwarming komt er geen verbranding aan te pas. Hierdoor is er geen fijn stof wat beter is voor het milieu. Daarnaast draait infrarood op elektriciteit, wat steeds groener wordt dankzij hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

Infrarood en een condensatieketel op gas vergeleken

We vergelijken beide verwarmingssystemen op basis van drie elementen: efficiëntie, installatie/onderhoud en budget.

Efficiëntie en warmtecomfort

Een condensatieketel zorgt voor convectiewarmte en verwarmt daardoor de lucht. Wanneer er in de verwarmde kamer een deur of raam opengaat, leidt dit tot temperatuurverschillen en warmteverlies.

Doordat infraroodverwarming rechtstreeks objecten, oppervlakken en personen verwarmt, gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van lucht. Dit zorgt voor een gelijkmatige, aangename warmte. Dit maakt infraroodverwarming efficiënter. Daarnaast voelt de warmte van infraroodpanelen zoals zonnestralen. Zalig om dit gevoel ook binnen in je woning te hebben, niet?

Installatie en onderhoud

Een condensatieketel staat qua installatie synoniem voor een complex verwarmingssysteem met leidingen en radiatoren. Bij kleine renovaties is het niet evident om de hele woning hiervoor open te breken. Door het buizenstelsel is regelmatig onderhoud vereist. Ook moet een condensatieketel op gas tweejaarlijks gekeurd worden. 

Infraroodpanelen zijn snel te monteren, er zijn slechts enkele schroeven en een elektriciteitsverbinding nodig. Dat maakt infraroodverwarming ideaal als je een nieuw verwarmingssysteem wilt, maar geen breekwerken. De panelen gaan zeker twintig jaar mee. Naast af en toe eens afstoffen, is er geen onderhoud of keuring nodig. Dus ook op vlak van installatie- en gebruiksgemak scoort infrarood een pak beter dan condensatieketels.

Kosten

Door de eenvoudige installatie staat infraroodverwarming gelijk aan lage installatiekosten. De energiekosten hangen af van je isolatiegraad en gewenste kamertemperatuur. Over het algemeen kan je stellen dat het rendement van infraroodpanelen tot dertig procent beter is dan hoogrendement gasketels.

Bonuspunten voor infraroodverwarming

Wanneer je allergieën hebt zoals huisstofmijt of hooikoorts of als je gevoelige luchtwegen hebt, kan infrarood als verwarmingssysteem een oplossing bieden. Doordat er geen luchtcirculatie is, vermijd je de circulatie van fijn stof en pollen in de ruimte.

Voor wie is infraroodverwarming de beste keuze?

Als je jouw woning toekomstbestendig wil maken en op een milieuvriendelijke manier wil verwarmen, is infraroodverwarming een goede oplossing.

Denk je aan infraroodverwarming voor je woning? Bezoek onze showroom en ontdek de vele designmogelijkheden van infraroodpanelen.

Infraroodverwarming met korting?

Jouw huis heerlijk verwarmd met infraroodverwarming?

  • 00Days
  • 00min
  • 00sec

Van 25/11/24 – 2/12/24 koop je nu jouw infraroodverwarming met 10% korting! * Contacteer ons nu en claim je Black Friday korting voor een aangenaam warm huis deze winter.

*De actie is geldig op alle infraroodpanelen vanaf €999

Snelcursus infraroodverwarming?

Leer meer over infraroodverwarming in onze korte webinar die start in…

  • 00min
  • 00sec

Ontdek de toekomst van verwarmen met onze 15-minuten durende webinar over infraroodverwarming. Leer hoe deze innovatieve technologie jouw ruimtes efficiënt en duurzaam verwarmt. Mis de kans niet om te ontdekken hoe je energie bespaart en tegelijkertijd voor maximaal comfort zorgt.