Van accumulatieverwarming naar een modern alternatief: hoe maak je die overstap?
Accumulatoren vervangen? Overweeg infraroodpanelen als modern, efficiënt en energiezuinig alternatief voor elektrische verwarming. Bespaar op kosten en geniet van verbeterd comfort.

Je accumulatoren laden ’s nachts hun warmte op. Handig, want dat gebeurt tegen nachttarief. Op voorwaarde natuurlijk dat je een dubbelvoudige elektriciteitsmeter hebt die je dag- en je nachtverbruik meet. Die opgeslagen warmte geven ze overdag continu en gelijkmatig af. De temperatuur regelen? Gaat niet. Tenzij je je accumulatoren uitschakelt of een raam openzet om het teveel aan warmte te doen verdwijnen. En een accumulator is ook nog eens een logge bak die veel ruimte in beslag neemt.
‘Exclusief Nachttarief’? Zo goed als onbestaande
Heb je acccumulatieverwarming die gelinkt is aan een derde type meter die volgens een voordelig ‘exclusief nachttarief’ werkt? Dan hebben we slecht nieuws: zowat alle grote energieleveranciers hebben dit tarief al enkele jaren geleden afgeschaft. Je merkt het als je je energiefactuur in detail bekijkt. Het leidt vandaag dus niet meer tot goedkopere stroom voor je accumulatorverwarming. Betaal je trouwens nog extra huur voor die derde elektriciteitskast? Dan is het beter om ze te laten weghalen.
Centrale verwarming: grote breekwerken
Je alternatieven? Over centrale verwarming denk je best 2, 3 of 4 keer na. Want gas of olie betekent verbouwen: vloeren en muren openbreken, kappen, leidingen leggen, … Het enige echt haalbare alternatief zijn infraroodpanelen. Net zoals je accumulatoren werken ze op elektriciteit: stekker insteken of met een lichtpunt verbinden, klaar. Maar daarnaast zijn ze enorm energiezuinig en nemen ze bijna geen plek in.
Ideaal als hoofdverwarming
Infraroodpanelen kun je perfect als hoofdverwarming gebruiken. Onze medewerkers komen bij je langs om te berekenen hoeveel infraroodpanelen je nodig hebt en hoe groot ze moeten zijn om elke kamer optimaal te verwarmen. Het grote voordeel van infrarood: de panelen geven net als de zon stralingswarmte af. Ze verwarmen je rechtstreeks, en niet de lucht om je heen.
Jij voelt dus de warmte al lang voordat alle lucht in de ruimte is opgewarmd.
Efficiënter en energiezuiniger dan accumulatoren
Daardoor is het ook sneller warm en hoeven de panelen de temperatuur in je kamer alleen maar op peil te houden zodra de warmte die je vraagt, bereikt is. Verschillende panelen hebben ook een ingebouwde thermostaat, of je kunt ze met een externe thermostaat aansturen. Zo bepaal je zelf wanneer het in je kamer moet opwarmen en hoe warm het maximaal mag worden in huis. Heel wat efficiënter en energiezuiniger dan je accumulatoren.
Plaatsbesparend en goed voor je lichaam
Een infraroodpaneel is flinterdun. Je hangt het tegen je muur of plafond, of verbergt het achter een spiegel, foto of schilderij. Je spaart er enorm veel ruimte mee uit. Infraroodstraling is ook nog eens gezond. De straling heeft een positieve invloed op je spieren, gewrichten en bloedcirculatie, maakt de lucht niet vochtiger dan goed is voor jou en je woning en blaast geen lucht, stof en huismijt rond, wat goed is als je last hebt van allergieën.